22 november, 2020

Julen är inställd!

Av admin

En vecka kvar till första advent och julefriden kanske äntligen infaller.

Nu blir det förstås ingen vanlig jul 2020, men inte på grund av att julen är inställd, är förbjuden, Sverige har islamiserats eller för att Ikea har en julserie i sortimentet som heter Vinter, utan för att vi detta år måste leva med Covid-19 som gör att vi inte kan träffas i större grupper utan att riskera att sprida smitta.

Det har blivit en jultradition att vissa svenskar blir enormt upprörda över att julen förändras. Givetvis är det ofta SVT och Kalle Ankas jul som drabbats oftast av de så kallade ”kollapsalarmisterna”. Minsta lilla ändring i programmet så reagerar vissa med ryggraden och skriker ”Islamisering!”.

Men ska vi gå igenom lite vad som är sant och inte sant, som allmänbildning?

  1. Kalle Ankas jul är producerad av Disney, och de skickar varje år ut en klippt version till de olika TV-kanaler i olika länder som köpt programmet. Dvs det är inte någon snubbe på SVT som avgör vad som är ”PK” eller inte. Det är därför du heller inte kan se programmet i efterhand på SVT Play, för det är som en film, den ägs av Disney.
    Källa: Wikipedia.

  2. Enligt rykten och fejkade memes på sociala medier senaste veckan så upprörs nu många över av att dels är Kalle Anka inställd på grund av Covid-19, eller att Bengt Feldreich skönsång på slutet skulle ersättas av Özz Nûjen. Givetvis är det falserier och detta bekräftar även SVT.

  3. Praliner i Aladdins klassiska ask byts ut med ojämna mellanrum, och enligt lite googling på Internet så är det oftast trender som styr smakerna. Så ni som saknar körsbäret i likör, trillingnöten, mfl får nog vänta till nästa gång de blir trendiga igen. Aladdinasken har faktiskt drygt 80 år på nacken. Källa: Wikipedia.

  4. På grund av respekt inför alla muslimer får vi inte längre äta julskinka, yttrade sig någon svensk politiker när hen upptäckte att det finns något som heter Helgskinka och att julen inte längre är tillåten. Detta är givetvis inte sant. Helgskinkan är precis som vanlig julskinka och säljs året runt, och därav namnet. Kolla i butiken själv, vad säljs nu? Helgskinka, Adventsskinka eller Julskinka? Kolla sedan på midsommar, vad säljs då? Källa: Svenska högtider.

  5. Detta rykte började redan ifjol: på grund av ”Islamiseringen” så har de tagit bort den kända Julmusten och ersatt den med Vintermust. Jag drack själv flera liter julmust förra året, så kan lugna er alla med att även i år kommer vi att kunna dricka julmust. För Vintermust är ett sätt för att introducera en ny – mindre söt och vuxnare – smak av allas favorit på julbordet, och kanske också ett sätt för dem att förlänga säsongen av drickande av deras drycker bortom jul. Kanske ända fram till påska! Källa: Carlsberg.

  6. Möbelföretaget Ikea introducerade förra året sin julserie som de döpt till ”Vinter” och ramaskri om ”islamisering” skreks igen, och att Ikea var flata som viker sig för den allt större ökande befolkningen med muslimer i Sverige. Jag roade mig med att leta ordet ”jul” i serien Vinter på Ikeas hemsida, men tappade räkningen efter ett tag. Du kan själv roa dig med att räkna antalet ord på Ikea som innehåller ordet jul. Som en fotnot kan väl påminnas om att Ikea har 237 butiker i 34 olika länder.

Så svenskarna kommer att kunna fira sin traditionsenliga jul med en tysk gran, holländskt saffransbröd och turkisk tomte, precis som under alla år, även i år. Men… på grund av Covid-19 så bör vi hålla avstånden och kanske inte träffa precis hela tjocka släkten, för att minska smittan (så håll även avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du är sjuk).

Syrligt önskar alla en härlig jul, och att alla är försiktiga med julölen och julmaten. Tänk på att julen är till för barnen, och inte för fulla vuxna.