11 november, 2020

Vad är det med svenskar och alkohol?

Av admin

Nya restriktioner från regering kom idag angående alkoholförsäljning på krogar och barer för att minska smittspridningen av Covid-19 genom att sluta sälja alkohol vid kl 22 och det första en reporter frågar är då om Systembolaget ska hålla öppet längre istället.

Jag blir så förvånad av dumheten i den frågan. För hela poängen är att folks omdöme när de är alkoholpåverkade gör att de lättare ”glömmer bort” att hålla avstånd, slarva med handhygien, mm.

Skulle folk supa hemma då innan de går på krogen, för att barerna stänger tidigare, så faller ju hela idén om att faktiskt behålla det lilla omdöme man har, om man nu nödvändigtvis måste gå på krogen?

Måste man dricka sig full överhuvud taget? Visst, några kanske vill ta ett glas vin eller öl till maten, men poängen är att man ska hålla avstånd inomhus, inte hångla upp någon okänd i baren en fredagkväll.

Jag förstår att restauranger och barer drabbas hårt nu och i våras, men många krogar har – i alla fall i mindre städer – börjat med utkörning och mat för avhämtning. Och då menar jag inte pizza och kinamat, utan även lyxigare mat, om familjer vill äta något fint och slippa sitta på en restaurang med okända.

Jag förstår liksom inte problemet. Är det så svårt att dra ner på drickandet en månad eller tre, för att slippa riskera att man själv, eller någon man älskar, hamnar på IVA eller rentutav dör i Covid-19?

Jag tycker ALLA kan bete sig som om det är sista veckan i januari i en månad framåt för att minska risken att sprida smittan ännu mer i samhället.

Tycker det är märkligt att folk inte kan ta ett egenansvar och vara delaktig i att hjälpas åt att bekämpa denna pandemi. Det ska inte behövas mer än riktlinjer och använda det som finns innanför pannbenet.

Ja, jag är också less på att isolera mig på grund av Covid-19 och inte kunna träffa mina vänner. Men jag vill faktiskt inte bli sjuk, eller smitta någon annan.

Säger som en undersköterska som jobbat på akuten på Danderyds sjukhus i en massa herrans år: Håll i, håll ut!

Med lite tur finns ett vaccin om något halvår. Då kan vi kanske återgå till ett normalt liv. Men innan dess…

Håll i och håll ut!