22 december, 2020

Återblick – brutna löften

Av admin

Skrev detta inlägg för ett år sedan på Facebook. När en viss partiledare bytte åsikt och kallade en gammal dam lögnare.

Min söndagsfundering.

En mycket gammal dam, luttrad av livet, blir indragen i ett tjafs för att normalisera ett parti som byggdes upp av de som dödade hennes familj i gaskamrar och arbetsläger.

Damen, tillsammans med andra, har i flera år varnat om detta parti. Hon blir uppsökt, uppringd och får mail och sms om hennes åsikter i frågan. Till och med en välkammad gosse besöker henne med tidningsjournalist och fotograf.

Den välkammade gossen är en hal liten ål, så greppet i handslaget är lika glidande som han nyss dragit handen genom sitt oljiga hår. Men han lovar den gamla damen att han har inget intresse av att bli kompisar med det där paria-partiet. Heder och samvete.

Ett år senare faller den välkammade mannens parti som en sten i opinionen. Han börjar snegla på det parti som ökar mest. Så han gör som alla partiledare, sträcker ut en oljig hand mot det växande populistiska partiet.

Men många har inte glömt de löften som gavs innan valet till den där gamla luttrade damen. Så de påpekar detta. Den välkammade gossen får panik. Säger att den gamla damen ljuger. Detta trots andra vittnen (skribent och fotograf) envisad han vidare. Det var inte ett löfte.

Eftersom den välkammade pojken ogillar granskande media, de har ju ändå avslöjat en massa ohederligheter han begått, så får han med sig det där växande partiets hängivna fans med på tåget. Media ljuger. Den luttrade damen blir trakasserad.

Sedan i en intervju försöker den välkammade gossen slingra sig. Det var ju invandrarnas fel. Han blev arg. Så han kontaktade det stora nya partiet för att få lite smulor från deras bord.

Men löftet till den luttrade damen då, frågar media den välkammade gossen? Ja, men det var tillsammans med mina andra polare, de fick mig att lova henne, för jag ville ju ha makten. Det var för deras väljare skull, inte mina.

Media frågar den luttrade damen om det stämmer?

Damen orkar inte med mer tjafs och hot och kontakter från varken media eller populistpartiets minioner. Hon vill njuta av de sista skälvande åren av sitt liv. Så hon tycker nog att det inte är henne jävla problem längre.

Hon har gjort allt hon kan för att varna för detta parti. Så trött på att ingen orkar lyssna, trött på allt tjat. Så som den kloka kvinna hon är och för att få vara ifred, säger hon att den välkammade gossen har rätt.

Populistmionerna går bananas av lycka, skriker ”in your face” till de som fortsatt hävdar att den ryggradslöse gossen försökt sig på en teknisk fint.

Löftet till luttrade damen gällde bara just den dagen och pga grupptryck från andra. Och den luttrade damen säger, så var det.