25 oktober, 2020

Tyckonomer ogillar Greta

Av admin

Dagens Nyheter går ut med nyheten att de ska låta miljöaktivisten Greta Thunberg agera chefredaktör för en dag och diverse tyckonomer går ner spagat av upprördhet.

Det komiska i det hela är att de är just tyckonomer, de som faktiskt inte skriver nyheter, som är så upprörda. De är sällan utbildade journalister som knappast har skrivit en enda liten nyhetsnotis i hela sitt liv, men ifrågasätter valet av en ”prao-elev” som chefredaktör.

Nu har jag aldrig jobbat som chefredaktör, så jag vet inte riktigt vad jobbet innefattar, men jag har suttit med på tillräckligt många morgonmöten på en morgontidning för att veta att det är inte chefredaktören som bestämmer vad som ska stå i tidningen. Det är nyhetschefen, som leder och fördelar arbetet och talar om för journalister och fotografer vilka jobb de ska åka på. Om de ska skriva något djupare (ett gräv) och få några dagar på sig, eller bevaka ett sömnigt kommunfullmäktigemöte och rapportera till morgondagens tidning.

Och för att vara extra tydlig, så är det stor skillnad på de olika sektionerna i en tidning. För att lista några typiska sektioner, utifrån min erfarenhet på en lokaltidning:

Ledare: skrivs av en politisk redaktör, med politiska åsikter som hen för fram, vare sig det är en oberoende liberal tidning, en konservativ tidning, eller en socialdemokratiskt ägd tidning. De är tyckonomer.
Debatt: här skriver oftast en gästskribent om något aktuellt ämne. Det behöver inte vara samma innehåll eller politiska åskådning som ledarskribentens. Debattörer är också tyckonomer.
Krönikörer: här skrivs ofta en text av någon återkommande skribent, det kan vara en anställd på tidningen, eller en gästskribent. De texterna uttrycker också skribentens åsikter. Dvs det är tyckonomer.
Nyheter: här skriver journalister om händelser som sker lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Dessa texter är och ska vara skrivna med hänsyn till de pressetiska reglerna, och de ska vara faktabaserade och korrekta. Dvs här skriver inte journalisten om sina personliga åsikter, utan är neutral och bara rapporterar det hen ser eller vad någon annan sagt.
Kultur: de flesta tidningar har antingen en kulturredaktör eller en hel redaktion, det är inte ovanligt att kulturredaktören skriver en reflekterande och personlig åsikt, dvs en tycknom. Även recensioner av böcker, film, mm, är också skrivna efter skribentens tycke och smak. Medan en kulturredaktion också rapporterar om olika kulturella händelser, dvs nyheter.
Nöje: liksom för kultur så kan det finnas en nöjesredaktör, eller en hel nöjesredaktion. De kan ingå i en kulturredaktion, eller stå för sig själv. De större tidningarna har dessutom en hel skvallersektion, där de ibland skriver på ren spekulation och rykten. Så mycket tyckeri, och en viss del nyheter.
Sport: detta är i många tidningar en ganska stor redaktion, då de kan bevaka lokala idrottsevenemang, regionala, nationella och internationella evenemang. Det är ofta matchreferat, eller intervjuer med utövarna. Ibland kan någon redaktör skriva en analys, som då blir enbart personliga åsikter och då är personen en tyckonom.

Det finns givetvis fler sektioner i en tidning, som ekonomi, hem, och andra ämnen som intresserar läsarna.

Det som däremot inte finns, så vitt jag har sett än, är en miljöredaktion. Så jag kan tänka mig att dagen då Greta Thunberg får hålla i tyglarna så kommer det troligen ske i form att av hon själv skriver en ledartext om det ämne hon brinner för (dvs lyssna på forskarna och tiden håller på att rinna ut) och sedan kommer kanske några på nyhetsredaktionen att leta reda på och skriva artiklar om just alla miljöfrågor som finns.

Exempelvis vad som behöver göras, enligt forskare, vad som pågår, vad som kan väntas i framtiden i utveckligen för ett bättre klimat. Intervjuer med människor som aktiverar sig för miljön och klimatförändringarna, och andra artiklar och nyheter som sällan får plats i en vanlig dagstidning.

Så i princip så ser jag det som att DN för en dag kommer att ha ett temanummer som till stor del handlar om miljön och klimatförändringarna.

Men det innebär inte att tidningen kommer att vara full med artiklar med journalisters personliga åsikter. De måste fortfarande följa de pressetiska reglerna och hålla sig till sanning och fakta. Tyckonomerna får fortsatt hålla sig på deras sidor, där de alltid hållit till.

Tidningen kommer också troligen att bevaka lokala händelser, regionala händelser, nationella händelser och internationella händelser. Precis som vilken annan nyhetstidning som helst.

Kanske kommer DN:s temadag inspirera flera tidningar att bevaka mer nyheter om miljön och klimatförändringarna, för att få oss läsare medvetna om vad som pågår. Att miljön inte har fått större utrymme i media, än att möjligen skriva om just Greta är beklagligt. Det finns tusentals människor som jobbar dagligen med miljön och med klimatförändringarna, med innovationer för att förbättra klimatet och rädda mångfalden, men de får sällan utrymme i tidningarna.

Detta retar förstås klimatförändringsförnekarna, de vill ju gärna sitta med huvudet i sanden som strutsar tills antingen de torkar ut eller drunknar. Men jag uppmuntrar initiativet och hoppas det inspirerar övriga media att följa efter och ha en miljösida åtminstone en gång i veckan, helst en varje dag.

För vi kan inte förneka att det faktiskt är stora förändringar på gång och vi måste alla bli medvetna om det via medier, och lära oss mer om vad det innebär. Vad vi som enskilda personer kan göra, och hur vi kan trycka på våra politiker att förbättra deras klimatpolitik, så att ungdomar har en framtid att se fram emot!

Bild på man med huvudet i sanden när det gäller klimatförändringarna.
Getty Images/iStockphoto