8 november, 2020

USA trumfade ut Trump

Av admin

Som kvinna känns det extra glädjande, då det så kallade glastaket spruckit, det som Hillary Clinton hoppades spräcka 2016 när hon ställde upp som presidentkandidat mot Donald J Trump. Det lyckades dock inte, och det är nu fyra år senare och ungefär 22.0000 lögner senare av Trump som USA får se en kvinna på den näst högsta politiska posten i USA.

På lördagen stod det klart att Demokraten Joe Biden blir USA:s 46:e president tillsammans med den första kvinnliga vice presidenten, Kamala Harris. Glastaket har därmed en stor spricka och Kamala Harris är ett hjärtslag från att bli den första kvinnliga presidenten om något tragiskt skulle hända Biden (vilket vi givetvis hoppas inte ska hända).

Detta gör att möjligheten att se en kvinna på den allra högsta posten inom vår livstid i USA känns väldigt reell. Kanske Kamala Harris, eller varför inte den ambitiösa, men nu för unga, demokraten Alexandria Ocasio-Cortez som vunnit plats i representanthuset en andra gång.

Donald Trump har dock inte direkt tagit nederlaget särskilt väl. Eller rättare sagt, han fortsätter att hävda att han har vunnit en storseger och är den rättmätige vinnaren av presidentvalet i USA 2020. Han anklagar bland annat delstaten Pennsylvania för valfusk, att poströster inte ska räknas, att döda har röstat i flera val, osv. Flera av dessa påståenden har faktakollats av flera olika oberoende sajter och nyhetsmedier, bland annat Snopes.com.

De flesta demokratiska länder i världen har under helgen gratulerat Biden/Harris till vinsten, men bland de länder som inte gratulerat noteras bland annat Ryssland och Brasilien. Slump? Tja, det kan man undra. Putin ringde till Trump 2 timmar efter Trump utropats som president 2016, men han hade i alla fall inte efter ett dygn kommenterat valet i USA. Möjligen har han inte hittat numret till Biden i telefonkatalogen. Vem vet.

Förre presidenten och republikanen George W Bush har dock redan gratulerat Biden/Harris och önskar att de kommer att kunna ena landet. Han antyder lite vagt i sitt uttalande att Trump nog borde acceptera valresultatet och göra en snygg sorti, men ger honom ändå beröm för en väl genomförd kampanj då Trump fått rekordmånga röster (dock inte lika många som Biden) i årets valkampanj.

När, om och hur Trump kommer att acceptera valresultatet kan vi bara gissa över. Men det finns inget som tyder på att han kommer att göra det inom en snar framtid och inte utan att försöka misstänkliggöra hela det demokratiska valsystemet.

Vi kan definitivt konstatera att bara för att Trump inte blivit återvald, så kommer inte USA att automatiskt bli ett land utan motsättningar och missnöje. Den så kallade ”Trumpismen” lever och mår väl, och den kommer att göra så länge än. Rasism, sexism, homofobi, xenofobi, mm, kommer fortsätta att grassera i USA under många år framöver. Men efter den 20:e januari 2021 kommer det i alla fall inte att sitta en president på Twitter som länkar till och hejar på högerextremismer.

Vi får se hur väl Joe Biden och Kamala Harris lyckas ena folket i USA, och även hur de kommer att tackla den pandemi som råder och som kräver aktiv handling nu, och helst inte efter den 20:e januari 2021. Hur många fler än de drygt 230.000 amerikaner som dött i Covid-19 då vet vi inte. Men tyvärr fortsätter siffrorna att stiga och varje död är en personlig tragedi för den dödes anhöriga.

Syrligt.se önskar i alla fall de nyvalda presidenterna all lycka och vi återkommer säkert med kommentarer om vad som händer i USA även framöver.