22 oktober, 2020

Vad händer i världen egentligen?

Av admin

Vi är 12 dagar ifrån valet i USA, där president Trump fortsätter att uppvigla sina anhängare och tonen hårdnar och lögnerna frodas. Samtidigt härjar en pandemi som dödar flera hundra tusentals människor.

Trump tycks sakna all rim och reson och tänker bara på sig själv och hans familj. Medan amerikaner insjuknar i Covid-19 och dör, får han den bästa vården som går att få, och tycks mirakulöst ha tillfrisknat från bara ett par dagars sjukdom.

Det är nästan så man undrar om allt inte bara är ett spel för gallerierna, en känsla av den gamla filmen Wag the Dog från 1997 där presidenten i filmen faller i popularitet och hans rådgivare skapar ett krig som ska lura befolkningen att presidenten är stark och handlingskraftig. Men inte ett enda skott avfyras, för det finns inget krig. Presidentens popularitet växer.

Vad händer om Demokraternas kandidat, Joe Biden, vinner valet med en liten majoritet? Kommer Trump att acceptera valnederlaget? Kommer hans anhängare i röda hattar att acceptera valresultatet?

Garanterat kommer Trump och hans anhängare skrika om valfusk. Troligen även om Biden skulle vinna med 10 procentenheter, och verkligen tvåla till Trump. Det finns faktiskt en stor risk för att det startar ett inbördeskrig i USA, för att polariseringen har vuxit sig så stor under de senaste 4 åren, ivrigt påhejad av Trump, som skyller på fejknyheter och Hillary Clinton och tidigare presidenten Obama.

För Trump kan inte se att han gjort något fel själv när han ignorerat rådgivare, när han fnyser åt forskningen, när han kallar vitmaktrörelsen för ”very fine people” tillsammans med antirasister. När han vill terroriststämpla antifasciter. De som faktiskt landsteg på stränderna i Normandie och slogs mot Hitler, en fascist.

Och vad händer om Trump vinner? Orkar världen med ytterligare 4 år till av total galenskap och förnekelse av klimatförändringar och konstant brutna handelsavtal?

När ska de som röstat på Trump inse att den enda människa Trump bryr sig om är han själv? När arbetslösheten går uppåt ännu mer, när fler blir sjuka och inte har råd med att vårdas på sjukhus, när ska hans anhängare inse att de blivit grundlurade?

Vi går en ganska oviss framtid till mötes oavsett, och det kommer att påverka hela världen.