Pizza Napoletana

Pizza Napoletana

en ikonisk rätt som har erövrat smaklökarna världen över, bär med sig en rik historia och djupa hemligheter som gör varje tugga till en resa till Neapels gator. I denna artikel kommer vi att utforska ursprunget och de mystiska ingredienserna bakom denna klassiska italienska maträtt, som har blivit en ständig favorit på pizzamenyer världen över.

Neapel: Pizzans födelseort

Det var i Neapels väldoftande och livliga gator som pizza först såg dagens ljus. Precis som stadens pulserande atmosfär, har pizzans historia och utveckling präglats av kulturell mångfald och folklivets skiftningar.

För arbetarna i 1800-talets Neapel blev billiga, enkla rätter ett livsbehov. Det var i denna miljö som de första pizzabagarna började sälja sin enkla, vardagliga maträtt på gatorna.

Hantverket bakom pizzadegen

Pizzadegens kvalitet ligger till grund för pizzans autenticitet. Pizzabagare i Neapel tar stor stolthet i detta hantverk och följer strikta regler för att bibehålla dess ursprungliga renhet.

I mitten av natten, när staden sover, knådas degen för hand med precision och omsorg. I flera timmar låter man degen jäsa för att uppnå den rätta luftigheten.

Den hemliga tomatsåsen

Även om pizza Napoletanas tomatsås egentligen inte är någon hemlighet, finns det vissa nyanser som kan göra skillnad. Napolitanska pizzabagare vet exakt hur mycket salt, olivolja och vitlök som ska till för den perfekta balansen.

Förvänta dig inga komplicerade kryddblandningar eller onaturliga tillsatser – hela tomater av den bästa kvaliteten ger såsen dess intensiva och fruktiga smak.

Mozzarella di Bufala: Ostens kung

Mozzarella di Bufala, eller buffelmozzarella, är inte bara en ingrediens i Napolitansk pizza – det är dess hjärta. Denna oemotståndliga ost är tillverkad av mjölken från vattenbufflar som hålls i Kampanien och Lazio regionerna i Italien.

Mjölken ger osten en unik, något söt och robust smak och en oerhört krämig konsistens som ger Napolitansk pizza dess karaktäristiska konsistens. Mozzarella di Bufala tar dess plats på pizza Napoletana inte av en slump, utan av tradition och kvalitet.

Traditionell beleggslista

På en traditionell pizza Napoletana hittar du förutom basen av tomatsås och Mozzarella di Bufala, oftast även andra noga utvalda ingredienser. Basilika, olivolja, flingsalt och eventuellt en liten mängd oregano eller vitlök kompletterar den enkla men tilltalande beleggslistan.

Även om du kan hitta många variationer på pizzamenyer över hela världen, är det just denna enkelhet och respekt för färska, högkvalitativa råvaror som gör pizza Napoletana så populär och älskad. Namnen Marinara och Margherita har blivit synonyma med pizza Napoletana.

Napolitansk stil: Tumregler och regler

Napolitansk pizza kännetecknas inte bara av dess ingredienser utan även av dess framställning. Pizzan ska gräddas under några få minuter i en väldigt het vedeldad ugn. Detta ger den dess typiska ”leopardsprickor” och blåsor på kanterna av pizzan.

Fyllningen sprids inte hela vägen till kanten för att skapa den karakteristiska ”förhöjda” kanten, eller ”cornicione”, vilket blir ett mjukt, luftigt och lätt bröd att njuta av. Att följa dessa steg, från degberedning till gräddning, är avgörande för att skapa en äkta pizza Napoletana.

Den perfekta pizzan: Tjocklek och konsistens

Den perfekta Napolitanska pizzan är känd för sin unika tjocklek och konsistens, en balans som kräver skicklighet att uppnå. Den består av en luftig och mjuk kant, kallad ”cornicione”, och en tunn bas.

Denna balans av tjocklek och konsistens skapar en harmoni mellan de olika ingredienserna, vilket gör varje tugga till en sensorisk upplevelse.

Populära variationer av Pizza Napoletana

Fastän formeln för den ursprungliga Neapolitan pizza inte har förändrats mycket, finns det fortfarande några populära variationer. Två av de mest erkända är Margherita och Marinara.

Margherita är toppad med tomatsås, mozzarella, färsk basilika, olivolja och ibland lite riven parmesan. Marinara, å andra sidan, har ingen ost, men är toppad med tomatsås, vitlök och oregano.

Historiska anekdoter och legender

Flera anekdoter och legender omger Neapolitan pizza. En av de mest berömda är den om drottning Margherita av Savoy, för vilken pizza Margherita namngavs efter hennes besök till Neapel 1889.

Det finns även legender som beskriver hur pizzan var räddningen för hungriga neapolitanska familjer under den svåra efterkrigstiden, där basingredienserna var enkla och billiga att skaffa.

Pizzaens globala spridning

Pizzans spridning över hela världen har sina rötter i den stora italienska emigrationen vid 1800-talets slut och 1900-talets början. Detta ledde till att pizza introducerades i länder som USA, Argentina och Australien.

Med tiden acklimatiserade pizza sig till olika kulinariska landskap. Denna acklimatisering resulterade i variationer av den traditionella napolitanska pizzan, anpassad till lokala smaker och tillgängliga ingredienser.

Hemligheterna bakom pizzans krust

En god pizza börjar med basen, krustan. Hemligheterna bakom en perfekt napolitansk pizzakrust ligger i urvalet av rätt mjöl, jäsningsprocessen och bagarens händer. Detta gör att varje krust blir unik.

Nästa steg är degens jäsningsprocess. Jäsningen ska ta tid, ofta upp till 24 timmar. Detta bidrar till en lätt krust med den karaktäristiska sega konsistensen och den distinkta smaken.

Napolitanska pizzabagares ärorika arv

Napolitanska pizzabagare, kända som Pizzaioli, bär ett ärorikt arv och traditioner som har överlevt århundraden. Deras kunskap och hemligheter, som gått från generation till generation, är oskiljaktiga från skapandet av de äkta napolitanska pizzorna.

Pizzaioli anses som konstnärer i Neapel och det finns en djup respekt för deras hantverk. Oavsett om det är kastandet av degen i luften eller hemligheten med att baka vid exakt rätt temperatur, är varje steg en balanserad dans som kräver expertis och precision.